Scholen krijgen 8000 euro

Scholen krijgen 8000 euro

Zo dat scheelt 8000 euro om iemand extern in te huren om te analyseren hoe het beter kan! Volgens mij begrijpt het ministerie niet dat zij zelf verantwoordelijk is voor de malaise. Dit is niet een doekje voor het bloeden maar puur zout in de wond strooien.

Het bericht dat het ministerie een royaal gebaar maakt naar de scholen doet de wenkbrauwen niet alleen fronsen, maar je vraagt je af of het onderwijs met dit soort maatregelen ooit beter gaat worden?

Hieronder staat het volledige bericht uit het Parool:

Scholen krijgen 8000 euro om werkdruk aan te pakken

Scholen kunnen zich vanaf 15 januari inschrijven
Scholen kunnen zich vanaf 15 januari inschrijven © ANP

Basisscholen waar leraren kampen met hoge werkdruk kunnen eenmalig maximaal 8000 euro krijgen om die aan te pakken. Met het bedrag kunnen zij bijvoorbeeld laten onderzoeken hoe de werkdruk ontstaat of de oorzaak ervan wegnemen.

Voor de subsidieregeling van het ministerie van Onderwijs kunnen scholen zich vanaf 15 januari inschrijven. De eerste vijftig schoolbesturen die een aanvraag indienen, krijgen sowieso geld, belooft het ministerie.

Geen extra mensen
Met het bescheiden bedrag dat nu wordt vrijgemaakt, kunnen geen extra mensen worden aangenomen, erkent het ministerie. Maar werkdruk ontstaat ook door lange, inefficiënte vergaderingen en soms overbodige administratie.

Scholen zijn dan al geholpen met bijvoorbeeld een deskundige die het vergaderregime analyseert of de manier waarop verslagen worden gemaakt. Ook kan met het geld een leraar een paar uur worden vrijgespeeld waardoor hij of zij tijd krijgt om lessen voor te bereiden.

Directeur Alex Bakker van basisschool Kinderboom in Amsterdam-Noord is ‘niet zo happig’ op de subsidie. “Ik heb niks aan hapsnapfinanciering. Werkdruk is met 8000 euro niet op te lossen. Een leerkracht één dag per week vrijroosteren kost al 12.000 euro.” Bovendien, zegt hij, werkt zijn school al zo efficiënt mogelijk. “Daar zijn we heel kien op, het lijkt me dat iedere school dat al is.”

Bakker weet ook al waar de werkdruk zit: “Het is gewoon heel intensief werk. Wij leveren bijna maatwerk aan onze leerlingen. Voor een eenmalig bedrag dat het ministerie uit een hoedje tovert zal niet veel animo zijn.”

Regels ruimen
Geert Looyschelder, die als schoolbestuurder negentien scholen in de regio Hilversum bestiert, gaat wel een aanvraag doen. “Elke subsidie is prettig.” Zijn schoolbestuur deed eind 2016 ook al mee aan de operatie ‘regels ruimen’, waarbij vliegende brigades op scholen de administratie onder de loep namen en docenten vertelden wat ze wel en vooral niet hoeven bij te houden.

“Daar willen we op voortborduren door een denktank te vormen waarin per school één leraar wordt afgevaardigd. Die kunnen we dan vrijroosteren. Nee, 8000 euro is niet genoeg. Als schoolbestuur gaan we zelf ook geld investeren.”

Slag maken
Volgens minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs is de subsidie een eerste financieel steuntje in de rug. “We hebben niet dé oplossing tegen werkdruk, maar met een reeks maatregelen moeten we samen met de scholen een slag kunnen maken.” Hij wijst erop dat eerder is gebleken dat werkdruk op elke school een andere oorzaak heeft. Scholen mogen dan ook zelf beslissen waar ze de 8000 euro voor inzetten.

Het bedrag van 400.000 euro dat nu beschikbaar komt, staat los van de 430 miljoen euro die het kabinet-Rutte III onder druk van actievoerende leraren heeft vrijgemaakt in de strijd tegen werkdruk. De sector moet eerst met een plan komen voor dat totaalbedrag in 2021 beschikbaar komt. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn die gesprekken gaande en ligt er nog geen definitief plan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: